Russetid

Nærmer russetiden seg og du er usikker på hva det innebærer? Her er våre tips til russetiden.

Spenningen stiger og russetiden nærmer seg med stormskritt.

I dette innlegget har vi hos Festutstyr samlet alt du trenger å vite om russetreff, landstreff, russeklær, russekort, dugnad og mer!

Hva må i boks før russetiden begynner?

Her har du en oversikt over hva du bør ha i orden før russetiden starter:

 1. Et budsjett. Dette skal vi se nærmere på lengre ned.
 2. Russeklær. Nå om dagen finnes det mange leverandører som konkurrerer om å levere russeutstyr. De to største aktørene er Russedress og Russeservice, men disse er også gjerne de dyreste. Andre selskaper du kan utforske er Russ365, Russ Exclusive og ADImpact. En oversikt over disse selskapene kan du finne på russehjelpen.no.
 3. En varm jakke. Skal du på et russetreff? Skal du ut å rulle med en buss eller en van? Er du sykkelruss eller vandreruss? Skal du gå hjem fra fest? Da trenger du en varm jakke. Mange russ, inkludert han som skriver dette innlegget, ble syke etter russetiden. Du er mye ute, sover lite og du drikker kanskje mer alkohol enn du burde. Da reduseres immunforsvaret ditt og det er viktig å holde seg varm. Ingenting er kjedeligere enn å bli syk midt i russetiden fordi du gikk hjem i t-skjorte når det var 3 grader ute. Klesleverandørene til russen leverer gode, varme hettejakker eller parkaser som du kan bruke i russetiden – men disse koster gjerne skjorta, så om du har en gammel jakke hjemme du ikke er så redd for så går det fint an å bruke denne.
 4. En voksen du kan ringe. Når det nærmer seg 0 grader skal man ikke ligge lenge ute i kulda før man kan få seriøse skader og i verste fall dø. Er du ordentlig bekymret for noen ringer du 113, de er her for å hjelpe deg. Om det bare er noen som er litt bortkommen eller ikke kommer seg hjem uten hjelp, så er det greit å ha en voksen man kan ringe. Pass på hverandre!
 5. Russekort. Dette skal vi også gå nærmere inn på lenger ned.

Må man på landstreff for å ha en bra russetid?

I løpet av russetiden er det mange som velger å dra på et eller flere russetreff. På russetreffene finner du gjerne kåringer og store konserter.

De største treffene i Norge er i Lillehammer, Stavanger og Oslo. I tillegg finner du en hel haug av små og mellomstore treff.

Kort om Landstreff Stavanger: Treffet finner sted i Kongeparken ved Stavanger by, det er det største treffet for russ og frister med store internasjonale artister, tivoliattraksjoner, god (men dyr) mat og mye annen moro. Lite kan sammenlignes med følelsen av å sitte i kongeparken i sola å se postgirobygget fremføre sine hitlåter iført sine originale russeklær.

Kort om Tryvann («ditt livs party»): Finner sted i Oslo. Mens du på landstreffene kjøper billett til alle dagene de varer, kan du på Tryvann kjøpe billetter for hver enkelt dag eller hele festivalen. Her finner du også mange gode artister, både nasjonale og internasjonale.

På de fleste russetreffene vil du finne busser som rigger seg til med store scener og enorme høyttalere. Her kan du se mye spektakulært.

Kort fortalt er russetreff veldig moro, men blir ofte markedsført som noe du MÅ være med på og at du aldri vil oppleve noe så moro igjen – det er ikke helt riktig. Som mange lærer senere i livet er ikke festival for alle – det kan være slitsomt, dyrt og det er ikke alle som føler at de sitter igjen med det de har betalt for. Det kan også være utrolig moro, og mange tilbringer hver eneste sommer på festival innenlands og utenlands.

Gjør research og se om det kommer noen artister du er glad i. Om du må reise langt så se an muligheten for å overnatte hos venner eller familie.

At du MÅ på landstreff eller Tryvann er feil. Det er noe du velger helt selv. De fleste som drar sitter igjen med en god opplevelse etterpå, så om du drar kommer du sikkert til å ha det gøy.

Hvordan lager man russekort?

Til høyre kan du se noen eksempler på hvordan russekort gjerne ser ut.

Det er ingen selskap som har monopol på å lage russekort. Du kan gå hjem og lage russekort med A4-ark og tegnestifter, det vil være akkurat like gyldig som et hvilket som helst annet kort. Men det de fleste velger å gjøre er å designe og bestille kort gjennom selskaper som Russeservice, Russedress, Trykkpartner AS og Superruss AS. Disse selskapene gjør gjerne dette billigere enn andre fordi de produserer så mange kort.

Et russekort kan gjerne inneholde:

 • Et bilde av deg, gjerne noe morsomt. Mange velger bilder fra da de var små.
 • Hvilken skole du går på.
 • Om du er rødruss, blåruss, svartruss eller noe annet.
 • Navn.
 • Snapchatten eller instagrammen din.
 • Quotes eller vitser som passer deg som person.

Tips: Ha alltid med deg russekort, barn elsker dem og hater når russen går tom.

Går det bra å ikke være på buss?

Avhengig av hvor du bor, kan det være aktuelt å være med på russebuss. Dette er utrolig gøy og man lærer masse av å være med på et sånt prosjekt.

De aller største bussene kan ha millionbudsjett, med høyttalere til flere hundre tusen, rigg på russetreff og annet som følger med. Pengebruken blant bussruss har tatt helt av i senere år.

Om du ikke er med på buss så vil busser gjerne ha plass til flere russ som vil være med, eventuelt kan du betale for å få rulleplass for noen dager. Dette er mye billigere enn å sponse et slikt prosjekt selv.

En ting man bør vite er at man ikke må være på buss for å være russ. De fleste russ er ikke med på buss og de har det like gøy i russetiden. Å være på buss kan enkelte ganger bli mye styr og uenigheter når så mange skal bli enige om felles avgjørelser.

De siste årene har det blitt populært blant russen å starte såkalte «vandregrupper», dette er en gruppe med russ som ikke vil bruke så mye penger som bussrussen gjør. De har gjerne egen logo, egne klær og egen sang. Om du ikke vil være på buss eller van, men fortsatt vil gjøre litt ekstra ut av russetiden kan dette være noe for deg. Snakk med vennene dine!

Hvorfor trenger du et budsjett?

Russetiden, som mye annet, er en begivenhet som krever bøttevis med planlegging. Da følger også den økonomiske biten med. Om du planlegger godt økonomisk og lager et budsjett for russetiden sparer du deg selv for hodepine senere. Mamma og Pappa er kanskje med på å sponse russetiden litt, men de vil nok ikke bli så glade når du ringer dem kl. 02:00 og sier at du ikke har råd til nattmat eller bussen hjem.

Om du skaffer deg en oversikt over hvilke utgifter du planlegger og hvor mye penger du har til å dekke dette så har du et godt utgangspunkt for en sum som deretter kan være lurt å legge til en ekstra buffer.

Potensielle utgifter:

 • Klær 
 • Billetter
 • Mat
 • (Nattmat)
 • Russekort
 • Drivstoff
 • Drikke
 • Krisepenger f.eks om du plutselig trenger en taxi hjem
 • Transportpenger om du skal reise

Bussen min trenger dugnader før russetiden, hvor finner jeg det?

 • Kjenner dere noen? Det første steget som bør tas når det kommer til å skaffe dugnader for russegruppa er at alle tar kontakt med bekjente. Mange bedrifter har behov for hjelp av store grupper, den letteste måten å få en slik dugnad er om noen i gruppa har noen kontakter.
 • Ta kontakt med butikksjefen på den lokale matbutikken. Alle matbutikker har varetellinger, de største butikkene trenger mange til å gjennomføre en slik telling og da er det ikke uvanlig at de tar inn russ eller eller andre grupper for å hjelpe til. Gå til din nærmeste Coop Mega eller Meny og forhør deg om mulighetene.
 • Selg doruller! Nå skal vi fortelle deg en hemmelighet.. Alle trenger doruller – det er grunnen til at dorulldugnad er så populært som det er. Om du googler «dorulldugnad» vil det poppe opp et titalls firmaer som vil gi deg doruller du kan selge videre og tjene gode penger. Om dere er 25 personer og klarer å selge 20 sekker doruller og tørkeruller hver sitter dere igjen med 160.000 kr i profitt. Det er gode penger! Pass på at alle er klar over hvilken jobb det medfører så ikke en enkeltperson blir sittende ansvarlig for regningen med et restopplag på masse usolgte doruller i stua. Det er ikke magiske penger, arbeid ligger i bakgrunnen for all fortjeneste. Det er ansvar og risiko involvert.
 • Besøk dugnadsguiden.no. Her finner du en oversikt over masse produkter du og bussen din kan selge.
 • Kontakt et konsertlokale. Før konserter må det rigges. Scene, plass til publikum og alt annet må på plass. Har du lurt på hvem som ordner det? Det kan være dere. For å holde kostnadene nede benytter f.eks. Oslo Spektrum seg av russ til å rigge opp før enkelte arrangementer.
 • Spør! Send e-post, meldinger eller brev. Om dere ikke kontakter noen er det ingen som kommer til å gi dere dugnader heller. Gode steder å starte forespørslene er: Lagervirksomheter, matbutikker og store butikker av alle slag. Bare fantasien stopper deg.
kr 149,00
kr 149,00
Se vårt utvalg av festutstyr til russetiden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *